Yeni Doğmuş Kedi Bakımı
24 Ocak 2020
İlk Defa Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler
24 Ocak 2020

İki yabancı kedi birbirine nasıl alıştırılır

Evde tek bir kedi besleyenler genellikle çok mutlu olmaktadır. Ancak duruma alıştıktan sonra kedi sayısının çoğalmasını isteyenlerin sayısı da oldukça fazladır.

Kedilerin mizacı genel olarak rekabet ortamına yol açtığı için iki kedi ilk kez tanıştıklarında sorunlar oluşabiliyor. Bu da evdeki huzurun kaybolmasına yol açıyor. Dolayısıyla da iki kedinin beraber yaşaması pek mümkün olmuyor.

Peki, iki kedi birbiriyle nasıl tanıştırılır? kedileri tanıştırma yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabı için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kediler Nasıl Tanıştırılır?

Bu yazımızda kedileri alıştırmak için yapmanız gerekenlerin yanında yapmamanız gerekenleri de sizinle paylaşacağız. Bu sayede istemeden de olsa yapılan hataların önüne geçmiş olacaksınız. En azından hatalarınız minimize olacaktır.

Şimdi kedileri birbirine alıştırmak için yapılması gerekenleri inceleyelim. İlk aşamamız ikinci kedinin eve gelmeden önce yapılması gerekenlerden oluşuyor.

1- Yeni Gelecek Kediyi İyi Seçmek

Bu durum oldukça önemlidir. Eğer planlı bir şekilde evinize yeni bir kedi almaya karar verdiyseniz kedinizi iyi seçmenizi öneririz.

Kedi seçmek derken; yeni gelecek olan kedinin yavru ve karşı cinsten olması avantaj olacaktır. Çünkü, yakın yaşlardaki ve aynı cinsiyetten olan kediler arasında hiyerarşik bir rekabet yaşanacaktır. Bu süreç de olması gerekenden çok daha uzun sürecektir.

Tabi ki yeni gelecek kediyi seçme şansınız da olmayabilir. Yani anlık gelişen bir durum sonucunda veya zor durumda olan bir kediyi sahiplenmek isteyebilirsiniz. Bu durumda kedinin yaşı ve cinsiyeti önemli olmayacaktır. Her ne kadar zor bir süreç olacak olsa da aşılamayacak bir durum değildir.

2- Yeni Kediyi Eve Getirmeden Önce Muayene Ettirin

Diğer bir önemli durumda kedinin sağlıklı ve bulaşıcı bir hastalığının olmamasıdır. Bu durumda elzem olarak yapmanız gereken iki şey var. Bunlar;

1. Eve yeni gelecek olan kediyi veterinere götürerek iç, dış parazit kontrolü ve genel muayene yaptırılmalıdır. Eğer kedi de parazit varsa, evdeki kedinize de bulaşma ihtimalioldukça yüksektir. Ayrıca karma aşısının yaptırılması da avantaj olacaktır. Kedilerde parazit durumu hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.
  2. Yine kedinizi eve almadan önce her iki kedinin de tırnaklarınıkesmeniz doğru bir davranış olacaktır. Her ne kadar alıştırma sürecinde kedileri yüz yüze getirmek doğru olmasa da böyle bir durum oluştuğunda birbirlerine daha az zarar verecektir.
  3. Eşyaların Alınması

Kedinizi eve almadan önce bir takım eşyalar ve aksesuarlar almanız gerekecektir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Yeni bir kum kabı:İki kedi için ayrı iki kum kabı olması daha doğru olacaktır. Aynı zamanda ilk başlarda ayrı odalarda kalacakları için ikinci kum kabı edinmek şart denebilir.
  • Yavru kedi maması:Eğer ikinci kediniz yavru olacaksa yavru kedi maması edinmeniz gerekecektir. En iyi kedi mamaları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Ödül maması:Kedilerde bir duruma alıştırmak için en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olan ödül mamalarından edinmeniz faydalı olacaktır.

Ayrıca kedi oyuncakları ve aksesuarları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

1. Sakinleştirici Kullanabilirsiniz

Aynı evde ilk kez aynı iki kedi olduğunda doğal olarak kediler arasında stres durumu yaşanacaktır. Bu da kedileri oldukça olumsuz etkileyecektir. Bu durumu kısmen azaltmak için sakinleştirici kullanımı doğru olabilir. Ancak tabi ki kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Veterineriniz sizin için en doğru kararı verecektir.

1. Evdeki Kedinizi Diğer Kedinizin Kokusuyla Tanıştırın

Kedilerin birbirine alışma sürecini hızlandırmak için ikinci kediyi eve getirmeden önce kokusunu getirebilirsiniz. Örneğin yeni kedinin uyduğunu battaniyeyi veya herhangi bir oyuncağı evdeki kedinize getirebilirsiniz. Böylece kediniz kokuya alışacaktır.

Buradaki önemli nokta ise kedinizle bu eşyayı tanıştırırken bunun olumlu bir şey olmasını belirtmelisiniz. Örneğin; diğer kedinin kokusunun olduğu yeni oyuncağını verirken, ona ödül maması verebilir ve sevebilirsiniz.

Bu işlemin aynısını ikinci kedi için de yapmalısınız. Yani evinizin ve evdeki kedinizin kokusunu yeni kedinize götürmelisiniz.

Yeni Kedi Eve Getirildikten Sonra Yapılması Gerekenler

Kedilerin evde karşılaşmadan yapılması gerekenleri sizinle paylaştık. Şimdi kediyi eve getirdikten sonra yapılması gerekenleri aktaralım.

1- Kedilerin Odalarını Ayırın

İkinci kedinizi ilk kez evinize getirdiğinizde onu kesinlikle diğer kediyle yüz yüze getirmeyin. Çok yüksek ihtimalle kavga edeceklerdir. Dolayısıyla çok öfkeli bir şekilde tanışacaklardır.

Bu yüzden bu süreçte acele edilmemesi ve odalarının ayrılması gerekir. Alışma süreci tamamlanmadan kedilerin bir araya getirilmemesi gerekir. Bunun için yeni kedinize özel bir oda ayarlayabilirsiniz ve eski kedinizin ev içerisinde rahatça gezmesini sağlayabilirsiniz.

2- Kedileri Yalnız Bırakmayın

Yalnız bırakmayın(!) cümlesiyle ifade etmek istediğimiz şey; kedilere ilgi göstermeniz gerektiğidir. Eğer evde iki kişi yaşıyorsanız eski kedinizle bir kişi yeni kediyle bir kişi uyuyabilir. Eğer tek yaşıyorsanız eski kedinizle uyuyabilirsiniz. Diğer kediniz için de sessiz, sıcak ve rahat bir yatak ayarlayabilirsiniz.

Buradaki kilit nokta eski kedinizin rahatının bozulmaması gerektiğidir. Bu duruma oldukça özen göstermeniz gerekmektedir.

3- Kokularını Paylaşın

Kedilerin alışması için koku transferi oldukça önemlidir. Önceden yaptığımız gibi kedilerin eşyalarını birbiriyle paylaşabilirsiniz, bir kedinizi sevdikten sonra elinizi yıkamadan diğer kediyi sevebilirsiniz.

Eğer kediler, bu eşyalardan hoşlanmıyorsa kesinlikle zorlamayın. Bu durumu zamana yayın ve alışmalarını bekleyin ancak eşyaları takaslamayı unutmayın. Bu süreç içerisinde yeni kedinize daha çok ilgi göstermeyin, aksi halde eski kediniz bu durumu kıskanacaktır.

4- Odaları Değişin

Kediler nispeten birbirlerine alıştıklarında odaları değiştirebilirsiniz. Yani eski kedinizin, yeni kedinizin kaldığı odaya koyarak, yeni kedinizin evin içerisinde özgürce dolaşmasını sağlayın. Böylece yeni kediniz evi tanıyacak ve özgürce dolaşacaktır.

Aynı zamanda eski kedinizle odanın içerisinde vakit geçirin ve durumun normal olduğunu gösterin. Bunun için ödül maması verebilirsiniz, gerildiğinde okşayabilirsiniz. Ancak bu durum içerisinde kedinize kesinlikle baskıcı davranmayın.

5- Kedileri Buluşturun

Ortalama olarak 5-9 gün arasındaki bir süreçten sonra kedilerinizi buluşturabilirsiniz. Buna karar vermek için öncelikle kedilerin birbirlerinin kokusuna alıştıklarından emin olmaya çalışın.

Yeni kedinizi bir taşıma kafesinin içerisine koyarak diğer kedinizin bulunduğu yere getirin. Eğer eski kediniz yeni kedinin kafesinin yanına gelerek onu incelerse ve zarar vermeyecek, oyun oynar gibi ufak patiler atarsa birbirlerine alıştıkları görülür. Bu durumda 2-3 gün boyunca aynı işlemi tekrarlayarak tanıştırma işlemlerinin büyük bir kısmını halletmiş olursunuz. Bu durumdan sonra siz yanlarındayken kedileri bir araya getirebilirsiniz.

Eğer kediniz kafesi görünce agresif hareketler göstererek, hırlama gibi tepkiler verirse yukarıdaki işlemlere devam edilmelidir. Kediler birbirlerine alıştıktan sonra siz yanlarındayken buluşturabilirsiniz.

İlk 1 ay kadar kesinlikle kedileri evde yalnız başına bırakmayın. Siz olmadığınız zamanlarda kavga edip birbirlerine zarar verebilirler. Sürekli olarak kedilerinizi kontrol altında tutmaya çalışın.

Kedilerin alışma süreci de bu şekildeydi. Şimdi alışma süreci hakkında genel ve alışma sürecinden sonraki aşamalar için genel bilgiler verelim.

Kediler birbirlerine alıştıktan sonra hemen yeni kediyle ilgilenmeye başlamayın. Eski kedinizin kıskanmasına imkan sağlamayın. Örneğin mamalarını aynı anda verin, eve geldiğiniz ilk eski kedinizi sevin, ara sıra agresif hareketlere müdahale etmeyin ve onlara agresif davranmamaya özen gösterin.

İki Kedinin Alışma Süreci Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun cevabı sizin verdiğiniz çabaya ve kedilerin mizacına bağlıdır. Bazı kedilerde alışma süreci 3-4 gün sürerken bazı kedilerde aylar sürebilir. Bu süreç içerisinde kesinlikle aceleci olunmamalı ve sabırlı davranılmalıdır.

Kediler Kavga Etmeye Başlarsa Ne Yapılmalıdır?

Eğer kedilerin kavga edeceklerini hissediyorsanız, dikkatlerini dağıtmanız gerekmektedir. Örneğin böyle bir durumda aniden yüksek bir ses çıkartabilirsiniz, oyuncak sallayabilirsiniz, mama göstererek dikkatlerini dağıtabilirsiniz.  Yani anlık olarak ayırmanız gerekmektedir. Bu süreç içerisinde kesinlikle kızmamanız gerekmektedir.

Kedileri birbirine alıştırma aşamalarından bu kadardı. Bu süreç içerisinde en önemli unsur sabırlı olunmasıdır. Sürekli olarak soğuk kanlı davranın ve kedilerin duygularını anlamaya çalışın. Gösterdiğiniz çabanın karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz.